vineri, 8 octombrie 2010

Perspective II

Revin cu câteva completări la postarea trecută.

Soarele emite enorm de multă energie. Cantitatea de energie emisă de soare într-o secundă ne-ar ajunge (omenirii), la consumul actual, pentru 1 milion de ani de acum încolo, fără să mai folosim nici o altă sursă de energie. Cu toate acestea, soarele este o stea medie din toate punctele de vedere.
Steaua Zeta Puppis, o supergigantă albastră aflată la o distanță de aproximativ 1.100 de ani lumină față de noi, reprezintă un superlativ. Are masa de 54 de ori mai mare decât masa soarelui, iar diametrul ei este de 18,5 mai mare decât cel al soarelui. În domeniu razelor vizibile de către ochiul uman, este de ”numai” 21.000 de ori mai luminoasă decât soarele, iar asta pentru că, fiind o gigantă albastră, majoritatea radiațiilor sale este în domeniul ultraviolet. Astfel, în domeniul ultraviolet, Zeta Puppis este de 790.000 de ori mai strălucitoare decât soarele.
Dacă am plasa această stea în locul soarelui, ar încălzi suprafața Pământului la 5.800 de grade Celsius, acest fapt rezultând în evaporarea lentă a planetei noastre. Diametrul aparent pe cer ar fi de 20 de ori mai mare decât cel al soarelui, iar lumina ar fi atât de intensă încât și ascunzându-ne la umbră cu măști de sudor la ochi am orbi în câteva secunde. Ca pe Pământ să fie aceeași intensitate luminoasă și temperatură cum avem acum, acesta ar trebui să orbiteze la o distanță de 11 ori mai mare decât distanța dintre Pluto și soare.
În câteva milioane de ani, atunci când va exploda într-o supernovă, deși se află la 1.100 de ani lumină, va fi cu mult mai strălucitoare pe cer decât luna plină.

Un comentariu: