joi, 28 octombrie 2010

Oreste lovește din nou

Revin la Oreste pentru că nu mă pot abține. Prea le dă de gard.
M-am uitat astăzi de curiozitate pe blogul lui și mi-au căzut ochii pe următoarea nestemată care m-a lovit la temelie (cea mai recentă postare):
O noua planeta in galaxie?
La inceputul anilor '80, Thomas van Flandren si Richard Harrington, astronomi la Observatorul Marinei S.U.A, studiind cele mai mari planete din galaxie: Neptun si Uranus au observat ca orbitele lor sunt perturbate de atractia gravitationala a unui corp ceresc misterios. Inca din 1908, astronomul Percival Lowell descoperise o noua planeta in sistem, pe care a denumit-o: "Planeta 0". Conform analizelor celor doi americani, aceasta planeta este de patru ori mai mare decat Terra si este localizata in directia constelatiei Orion. NASA a recunoscut, in 1982 ca un obiect ceresc care intruneste toate atributele planetare provoaca neregularitati in galaxie si a trimis in spatiu un satelit de cercetare in infrarosu IRAS (Infrared Astronomical Satellite). In 1983 satelitul a descoperit: "un corp ceersc avand aproximativ aceleasi dimensiuni ca cele ale plantei Jupiter si care este orientat spre Pamant in asa masura incat sa faca parte din sistemul nostru solar"-raportul NASA dupa terminarea misiunii spatiale a lui IRAS-1983.

În primul rând, Oreste confundă (sau scufundă) galaxia cu sistemul solar. Diferența dintre cele două este imensă, din toate punctele de vedere: dimensiuni, cantitatea de materie conținută ș.a.m.d. Sistemul nostru solar conține o stea, galaxia conține între 100 și 200 de miliarde de stele. Sistemul solar are aproximativ 7 ore lumină (o oră lumină este distanța pe care o parcurge lumina, care călătorește în vid cu 299.792 de km/secundă, într-o oră), iar dacă includem și ipoteticul nor de comete Oort, sistemul solar poate avea 1 an lumină. Galaxia noastră pe de altă parte, are 100.000 de ani lumină în diametru. Mai mult, sistemul nostru solar face parte din galaxie, deci să le confunzi este la fel cu a confunda o moleculă de apă cu oceanul din care aceasta face parte. Scorul până acum: realitatea 1 - Oreste 0. Apoi, Neptun și Uranus nu sunt deloc cele mai mari planete din galaxie (nici nu se pot cunoaște deocamdată asemenea detalii despre galaxie). Nu sunt nici măcar cele mai mari planete din sistemul solar. Jupiter este de departe cea mai mare planetă din sistemul solar (mai mare decât toate celelalte planete la un loc), iar pe locul doi se află Saturn. Scorul: realitatea 2 - Oreste 0. Apoi, nu s-a descoperit încă nici o planetă nouă în sistemul solar, ba din contră, Pluto a fost retrogradată de la rangul de planetă la cel de planetă pitică. Scor: realitatea 3 - Oreste 0. Nu mai vorbesc de faptul că există în textul lui Oreste contradicții la o frază distanță: într-un loc spune că ipotetica planetă este de patru ori mai mare decât Pământul, iar puțin mai încolo că este de dimensiunile lui Jupiter (care are diametrul de 12 mai mare decât cel al Terrei). Și cică planeta asta ”provoacă neregularități în galaxie”. Afirmația asta este similară cu cea a astrologilor care spun că unele planete (gen Uranus sau Neptun) ne influențează (gravitațional)  în momentul nașterii. Așa cum remarca și Carl Sagan, corpul doctorului care ne aduce pe lume și cel al tatălui care asistă la naștere au o forță mai mare de atracție gravitaționala asupra noastră decât planetele. Deci, ca o paranteză, s-ar putea face horoscopuri care să imortalizeze momentul nașterii cu doctorul având o mișcare retrogradă în Vărsător, tatăl aflându-se pe direcția chiuvetei, asistenta 1 orbitând maiestuos în jurul suportului de perfuzii și asistenta 2 în jurul mesei pe care se află plosca. 
Nu am citit mai multe de pe blogul lui Oreste că oricum mă durea capul și nu aveam nevoie de dureri în plus, dar bănuiesc, după cum îl cunosc, că este plin de asemenea nestemate. 

3 comentarii: